Chiar așa! De ce suntem atât de obsedați de parfum? Oare pentru că mirosul este unul dintre cele 5 simțuri ale omului? Căci, dacă nu știai deja, află că de la naștere și până la vârsta de 10 ani mirosul este cel mai puternic simţ, de la 11 ani încolo simțul văzului trecând pe primul loc. Chiar și așa, un adult poate distinge peste 10.000 de mirosuri diferite pentru simplul motiv că creierul generează permanent noi neuroni responsabili de simțul mirosului pentru a se asigura că funcționează în cei mai buni parametri. Ca să nu mai zicem de puterea mirosului de a ne genera amintiri și emoții… poate acum înțelegi de ce, la simplul miros al unui fel de mâncare preferat, ți se face atât de poftă. Sau de ce un parfum anume te teleportează în exact momentul în care te-a marcat emoțional prima dată…
De mii de ani folosim ierburi aromatice, uleiuri esențiale sau ardem smirnă / tămâie pentru câștigarea favorurilor diferitelor zeități. Și astăzi folosim parfumul ca atunci: pe piele, pe îmbrăcăminte, pentru împrospătarea aerului din locuință sau în ceremoniile religioase. Singura deosebire este faptul că aplicabilitatea e mai mare, având parfumuri lichide, solide, gazoase, cremoase și cine mai știe ce. Ah, vezi că s-a votat parfumul universal cel mai plăcut: se pare că este cel de vanilie!
Dar hai să afli cele 3 note esenţiale care stau la baza oricărui parfum care, așa cum știi, își schimbă treptat mirosul… așa că, posibil ca parfumul care ți-a plăcut inițial, peste 10 minute, când deja s-a modificat, să nu-ți mai placă deloc. Cauza? Esențele de parfum (cap, inimă și bază) sunt eliberate treptat, nu deodată:
Note vârf (tonuri mari)
Este responsabilă pentru prima impresie. E momentul în care decizi dacă iți place sau nu parfumul. Dar ai nițică răbdare! Căci compoziția notei de vârf, deşi intensă, se estompează în câteva secunde sau minute. Nu te lăsa păcălit/ă de parfumurile citrice, fructate, proaspete și ușoare, care sunt cele mai frecvente în parfumurile de primăvara și vară.
Note de inimă (tonuri medii)
Bun, așadar ai avut răbdare înainte să te hotărăști. Foarte bine! Înseamnă că nota de vârf a dispărut și acum ești influențat/ă de nota inimii, care conține substanțe volatile mult mai intense ce pot fi simțite timp de 2-3 ore. Aceste tonuri medii definesc, de fapt, caracterul parfumului, susţinându-i intensitatea și formându-i baza. Cele mai frecvente componente ale notei inimii sunt mirosurile florale (trandafir, iasomie).
Note de bază (tonuri mici)
Acestea îți definesc parfumul pe durata întregii zile. Conțin substanțe lente cu eliberare treptată. Cu cât persistă mai mult, cu atât mai bun (/scump) parfumul. Nota de bază este cel mai adesea reprezentată de coarde moi, lemnoase, chiparoase sau orientale, precum vanilia sau tămâia deseori combinată cu aromele exotice și florale.
Și pentru că ești mereu în căutarea unui parfum care să te definească și să se muleze pe personalitatea ta – cu „nuanțe”, evident (știi tu ce zicem!) – hai să-ți propunem un truc de la Asevi care a inventat parfumuri… colorate pentru hainele tale! Pink si Blue. De fapt, aceste parfumante concentrate reprezintă pasul următor în îngrijirea rufelor, căci acum duoul detergent+balsam este „depășit”. Așadar, adaugă în mașina de spălat parfumantul roz – o combinație exotică de esențe fructate care aduc vitalitatea naturii în țesătura hainelor -, sau parfumantul albastru – un mix de esențe acvatice care te învăluie în briza oceanului. Sau combină-le. Sau schimbă-le. Tu decizi!
Eh, și-acum o să-ți spunem și de ce pentru tine, care porți toată ziua aceste haine parfumate și catifelate, e o surpriză când atât de multă lume te întreabă „Cu ce parfum scump te-ai dat azi?”. Fiindcă parfumul tău ești TU.