Motivational

Languishing: emoția dominantă a anului 2021

Languishing: emoția care a dominat anul 2021Descrisă ca o senzație de stagnare, indiferență și apatie, este emoția cu care a venit la pachet anul pandemiei.

Anul trecut a fost un an ciudat, pe alocuri greu din punct de vedere emotional.

Nu știu dacă este general valabil, însă eu am simțit asta prin toți porii…

Nu sunt medic psihiatru, nici psiholog, însă îmi pot face o părere privitoare la stările prin care trec.

Totuși, este bine să nu ne auto-diagnosticăm, și să lăsăm asta pe mâna unui specialist, esența fiind să nu ezităm să apelăm la acesta când observăm că lucrurile nu merg bine.

Languishing este în fapt apatia care domină o lume obosită.

Trăim într-o continuă viteză, viteză ce nu ne mai permite să ne gândim la noi. Viața nu mai este despre SĂ FIM, ci despre SĂ AVEM. Iar asta nu este deloc în regulă.

Languishing este descrisă în limbajul de specialitate ca o emoție de mijloc, un soi de apatie și de amorțeală care nu trimite oamenii în brațele apăsătoare ale depresiei, dar nici nu le permite să simtă bucurie sau entuziasm.

Amorțeala este atributul perfect. Exact așa m-am simțit de cele mai multe ori. Nu ne mai mulțumește nimic, vrem din ce în ce mai mult, pierzând din vedere esența – SĂ FIM!!!

Să fim buni, să fim sănătoși, să fim simpli, să fim IUBIRE! Pentru că iubirea sub toate formele si valențele ei guvernează UNIVERSUL. Dumnezeu este IUBIRE!

Iar noi…

Noi, deseori, uităm să IUBIM si să ne iubim!

Sociologul Corey Keyes definea, pentru prima dată, în 2002, această emoție interesantă și greu de definit:  “disperare surdă”. 

Nu este depresie, nu este anxietate, însă este un soi de gol, iar noi pare că suntem în cădere liberă.

Adam Grant explică faptul că emoția aceasta pe care atât de mulți oameni au trăit-o în 2021 este, în spectrul sănătății mentale, un fel de copil mijlociu: neglijat pentru că nu e nici cel mai mare, nici mezinul, cu provocări în a-și defini identitatea, pentru că nu se află la nicio extremă.

Să avem, totuși în vedere, că nu este deloc de neglijat. Dacă nu aprofundăm ceea ce simțim, lucrurile pot căpăta o altă întorsătura.

Contextul pandemic a fost fondul perfect pentru toate problemele psiho-emoționale din ultimii ani.

Ce trebuie să știi, este că indiferent prin ce treci – NU EȘTI SINGUR!

Trebuie doar să înveți să te iubești, să iubesti viața, și să ceri ajutor că ești depășit de situație.

Anul acesta nu mi-am setat obiective…

De fapt, mi-am setat unul singur – SĂ FIU!!!

Please follow and like me:
fb-share-icon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *