Cât timp înfloresc lămâii este genul de carte pe care o vei citi cu nodul în gât și cu ochii plini de lacrimi.
Dar pe care o vei devora în câteva ore. Nu ai cum să o lași din mână…
În cele mai tragice momente, dragostea se ivește pe neașteptate și aduce speranța fericirii.
Prinsă între datoria față de familia sa și datoria față de propria inimă, Salama are în față o alegere imposibilă pe care o vei înțelege cu adevărat doar la finalul acestei povești emoționante despre dragoste și război, despre suferință și speranță, pe care o citești și o trăiești cu sufletul la gură.
Această carte s-s născut din durerea mea, din vinovăţia mea, din iubirea mea, din suferinţele mele, din visele şi speranţele mele. Pe scurt, s-a născut din zonele vulnerabile ale inimii mele”
― AUTOAREA
Înainte de izbucnirea revoluţiei siriene, Salama e o fată fericită dintr-o familie armonioasă, unită prin afecţiune şi tradiţie. Are 18 ani, studiază farnacologia şi se bucură de căsătoria dintre fratele ei, Hamza, şi prietena ei de suflet, Layla.
După ce începe războiul, totul se schimbă. Ea ajunge să îndeplinească atribuţii de chirurg la spitalul local, din lipsă de personal şi un număr crescând de victime, membrii familiei ei îşi pierd viaţa sau dispar în război; singura supravieţuitoare e Layla, cumnata ei gravidă.
Spitalul, responsabilitatea faţă de compatrioţii ei, şi ulterior, iubirea care se naşte între ea şi tânărul protestatar Kenan o îndeamnă să rămână, deşi fiecare moment e o nouă ameninţare letală.
Grija faţă de Layla şi copilaşul acesteia o sileşte să negocieze emigrarea.
Vei sta cu sufletul la gură urmărind aceste destine fragile şi emoţionante într-un context tragic.
Cum îi supraviețuiești durerii? Cât timp înfloresc lâmâii, speranța nu va muri niciodată… Am pus mâna pe această carte și mi-a fost imposibil să mă despart de ea. Zoulfa Katouh scrie o poveste prin care trăiești organic, cu mintea și cu inima, revoluția care a început în Siria în 2011 și continuă și în zilele noastre. Însă puritatea primei iubiri are forța să dizolve chiar și ororile războiului. Am plâns de durere, de furie, și într-un final, de bucurie, pentru că, dincolo de tragedii, de suferință este o carte a speranței, a iubirii care strălucește chiar și în culmile disperării. Războiul e devastator. Dar această poveste e devastator de frumoasă. Lectura ei va lasa urme adânci în interiorul tău și dorința supremă de a lăsa, în exteriorul tău, o lume mai bună.
– MIHAI MORAR
“Proza lirică a lui Katouh, combinată cu o imagine emoționantă a primei iubiri, dezvăluie fără ezitare sacrificiile revoluţiei şi curajul necesar să lupţi pentru valorile în care crezi”
– PUBLISHERS WEEKLY
DESPRE AUTOR
Zoulfa Katouh e o autoare canadiană cu rădăcini siriene, în prezent stabilită în Elveţia. A absolvit farmacologia.
Cât timp înfloresc lămâii e romanul ei de debut.
Despre procesul de concepţie al cărţii, Katouh spune: “Chiar dacă amănuntele prezentate în această carte au fost documentate şi expuse la ştiri şi pe internet timp de peste zece ani, sunt foarte mulţi oameni care nu ştiu ce se întâmplă. Şi din acest motiv, am dorit să le transpun într-o poveste. În cele din urmă, asta e viaţa umană: o poveste. Salama, Layla, Kenan şi restul personajelor din această carte sunt fictive, dar ele trăiesc în fiecare sirian. Aceste lucruri s-au întâmplat – şi continuă să se întâmple.”
Cât timp înfloresc lămâii a fost nominalizat anul trecut pentru cel mai bun roman în categoria Young Adult la Goodreads Choice Awards, iar impactul cărţii i-a adus lui Katouh invitaţii pentru interviuri din partea unor platforme media cu sute de mii de abonaţi, cum ar fi Politics and Prose şi Islam Channel.
Războiul civil din Siria
s-a născut din protestele populaţiei faţă de regimul dictatorial şi abuzurile lui Bashar Al-Assad
a început în 2011, în timpul Primăverii Arabe (Arab Spring), o serie de proteste din vestul Asiei şi nordul Africii faţă de tirania conducătorilor; în timpul primăverii arabe, cu fost înlăturaţi preşedinţi ca Zine El Abidine Ben Ali (Tunisia), Muammar Gaddafi (Libia) sau Hosni Mubarak (Egipt)
cu 610.000 de decese, e în prezent pe locul 2 în lista celor mai sângeroase războaie ale secolului XXI, după Al Doilea Război din Congo.
5,6 milioane de sirieni au părăsit ţara, căutând azil politic în Europa, dar şi în ţări precum Turcia, Iordania, Liban şi Irak.